Prehrana med velikonočnimi prazniki
Večinoma v teh prazničnih dneh uživamo meso in mesne izdelke, ki so bogat vir energije, maščob, še posebej zdravju škodljivih maščob, soli in ostalih aditivov. V povprečju zaužijemo preveč energijsko bogato, slano, sladko in mastno hrano. Zato je še posebej pomembno, da se zavedamo, da ni vsak dan praznik in da nekatera živila neugodno vplivajo na zdravje. Pri hrani ostanimo zmerni, popijmo dovolj vode, vključimo pa tudi dovolj dnevne telesne dejavnosti.
ČE BI OBILNO JEDLI SAMO ZA PRAZNIKE, NE BI TVEGALI…
KOLIKO JAJC LAHKO POJEMO MED PRAZNIKI?... ( več na: http://www.nijz.si/sl/prehrana-med-velikonocnimi-prazniki ) S pomladjo povečana nevarnost okužbe s povzročitelji bolezni, ki jih prenašajo klopiSlovenija sodi med države, kjer obstaja visoka verjetnost okužbe s povzročitelji bolezni, ki jih prinašajo klopi. Pri nas je daleč najpogostejša lymska borelioza, sledi pa ji klopni meningoencefalitis, proti kateremu se lahko učinkovito zaščitimo s cepljenjem. Strokovnjaki opozarjajo na previdnostne ukrepe, saj se s toplejšim vremenom prične tudi aktivnost klopov, s tem pa se poveča verjetnost okužb, ki lahko resno ogrozijo naše zdravje.
(več na: http://www.nijz.si/sl/s-pomladjo-povecana-nevarnost-okuzbe-s-povzrocitelji-bolezni-ki-jih-prenasajo-klopi-0 )